Al enkele jaren geven wij op De Meerkoet verschillende ateliers. De kinderen schrijven zich hier altijd met veel enthousiasme voor in. Deze periode zijn wij met de volgende vijf ateliers gestart: druktechniek, tekentechniek, bootcamp, duurzaamheid en technisch lego.
Met het atelier technisch lego zijn er vier keer in de week verschillende tweetallen aan het werk. Hierbij moeten de leerlingen goed kijken naar de afbeeldingen en de instructie kritisch lezen. Stappen overslaan geeft in de loop van het proces problemen. Sla jij één of meerdere stappen over, dan krijg je het onderdeel niet werkend.
Het atelier duurzaamheid gaat verder met het plan van vorige jaar om de school duurzamer te maken. Hier is 2 jaar terug door verschillende groepen goed over nagedacht en toen is er gestemd op het beste idee. Het beste idee was om het regenwater op te vangen en dit in tijden van droogte te gebruiken voor de schooltuintjes.
De eerste ontwerpen zijn gemaakt en het dak is door de kinderen onder begeleiding van René en juf Karen geïnspecteerd. Waar kan het opvangreservoir staan en hoe lopen de huidige regenpijpen? Hoe houd je dit opgevangen hemelwater schoon? Deze vraag werd al direct door één van de leerlingen gesteld. Het antwoord weten ze nog niet.
De adviseur van Advilateur gaat binnenkort met de leerlingen van dit atelier in gesprek over hun ideeën en de mogelijke kosten. Het bedrijf INCO gaat uiteindelijk het definitieve plan van de kinderen uitvoeren.
Met het atelier bootcamp wordt er gekeken naar waar de kinderen behoefte aan hebben en wordt hier op ingespeeld. Zo zijn er verschillende kinderen die aan hun conditie willen werken. Deze periode wordt er daarom voornamelijk conditie oefeningen uitgevoerd. Het volgende bootcamp atelier past zich aan naar de wensen van de kinderen in die periode.
Tijdens het kunstatelier leren wij op vrijdag over druktechnieken: etsen, lino, monoprinten en rubbing. Het dinsdag atelier staat in het teken van: tekenen! Elke les begint met een oefening, die je uit je vertrouwde patroon lokt. Tekenen is vooral kijken. We gaan de mogelijkheden van potloden, stiften, inkt, (water)verf onderzoeken en toepassen.